Homeopátia

Szelíd gyógymód

Magáról a homeopátiáról, kialakulásának történetéről, e két évszázados tudomány fejlődéséről – mert meggyőződésünk
szerint a homeopátia nem csupán egyfajta gyógymód, hanem sokkal több annál –, nos, minderről ezúttal részletesen nem szólunk, hiszen a témának könyvtárnyi irodalma van. Cikkeinkben azonban természetesen a homeopátia általános kérdéseivel is foglalkozunk.

Legyen elég itt annyi, hogy a Samuel Hahnemann német orvos által kifejlesztett, a „hasonlót a hasonlóval” elv alapján működő homeopátia lényege az információval való gyógyítás. Ez annyit jelent, hogy a homeopátiás szerek többsége esetén az adott készítmény anyagtartalma vagy elenyészően kicsi, vagy – a magas potenciáknál – annyira csekély, hogy még a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel sem mutatható ki. Éppen ezért nyugodtan kimondhatjuk, hogy ezek a szerek egészen más mechanizmus szerint működnek, mint a gyógyszertárban kapható, a szervezet működésébe anyagi (fizikai, kémiai, biokémiai) szinten beavatkozó egyéb, úgynevezett allopátiás készítmények.

A homeopátia információval, a szervezet finom áthangolásával, öngyógyító képességének beindításával vagy serkentésével éri el a javulást, segíti elő a gyógyulást. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy az allopátiás gyógyszerektől eltérően nem juttat be a szervezetbe semmilyen testidegen anyagot, nem terheli meg a kiválasztó szerveket (a májat, a vesét, a tüdőt), és nincsenek mellékhatásai. Viszont – ha jól választjuk meg a szert – gyors állapotjavulást, gyógyulást érhetünk el vele. Nem csoda, hogy napjainkban Magyarországon is reneszánszát éli a homeopátia. Egyre többen alkalmazzák a patikában recept nélkül és viszonylag olcsón megvásárolható, gyógyszertári minőségű homeopátiás szereket.

A potencia megválasztása, adagolás

Alapelv, hogy lehetőleg alacsony vagy közepes potenciával indítsuk a kezelést. Ezeket nyugodtan használhatjuk, ha a tüneteknek megfelelően választottuk ki őket. Ha jól döntöttünk, szinte azonnal tapasztaljuk a hatást, ha nem, akkor próbálkozhatunk egy másik szerrel. Gyakran előfordul az úgynevezett kezdeti rosszabbodás, amit nem szabad rossz szerválasztásként értékelni. Éppen ellenkezőleg: ilyenkor beindulnak az öngyógyító folyamatok, és más alternatív gyógymódokhoz hasonlóan átmenetileg romolhat a beteg állapota, mielőtt megkezdődik a gyógyulás.

A helyes potencia megválasztásában az alábbi táblázat segíthet:

Alacsony potencia: D2-D6, C3-C6 (3-6 CH)
Közepes potencia: D12-D30, C9-C15 (9-15 CH)
Magas potencia: D30-D200, C30-C200 (30-200 CH), C1000 (1000 CH)

Alacsony potenciájú szerekből naponta 3-4 alkalommal, közepes hígításúakból naponta kétszer, magas potenciájúakból általában naponta, kétnaponta, esetleg hetenként vagy kéthetenként egyszer vegyünk be. Általános szabály, hogy minél magasabb a potencia, annál hosszabban és mélyebben hat a szer. Szervi elváltozásokra alacsonyabb, érzelmi vagy általános tünetre magasabb potenciát használunk.

Magas potenciájú szert saját választásuk alapján ne használjanak, inkább bízzák ezt homeopata orvosra, aki a testi, lelki tünetek és jellemzők gondos mérlegelésével kiválasztja több ezer készítmény közül a legalkalmasabbat, az úgynevezett alkati szert.